door Ruby Kunis, stagiaire Toegepaste Psychologie.

Op 17 en 18 maart hebben Erik Kaptein en Colinda van Dijk van het Centrum voor Mentale Kracht een tweedaagse training gegeven aan een diverse groep professionals. De groep bestond onder andere uit mensen met een achtergrond in de psychologie, een arts op spoedeisende hulp en een beroepsclown van de Cliniclowns. Iedereen heeft een grote affiniteit met coachen. Ik was ook bij de training aanwezig en ik vond het ontzettend leuk en leerzaam en een mooie aanvulling op mijn studie.

Het Centrum voor Mentale Kracht brengt kennis en ervaring van coaches, leidinggevenden, professionals en (internationale) wetenschappers samen en een initiatief van Gewoon-HR. Hun missie is dat iedereen weet wat Mentale Kracht is en iedereen manieren kent om die te vergroten.

Wat is Mentale Kracht?

Tijdens de training gaf Erik op de eerste dag veel informatie over Mentale Kracht en hij nam ons mee in de recente inzichten van onderzoek naar dit onderwerp.

Mentale Kracht gaat over hoe effectief mensen omgaan met veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Hierdoor heeft mentale kracht invloed op prestatie, welzijn en gedrag. Gelukkig kun je mentale kracht voor een groot deel ontwikkelen en trainen. Dat stond centraal deze training.

De beste versie van jezelf te worden binnen de mogelijkheden die je hebt.

Met andere woorden, binnen de grenzen van de mogelijkheden die iemand heeft, zo goed mogelijk om gaan met de veranderingen, tegenslagen en stress waar iedereen nu eenmaal mee te maken krijgt. Om een beeld te krijgen van hoe mentaal krachtig iemand is, is zelfkennis nodig. Om deze kennis te krijgen, kun je bijvoorbeeld gaan schaalwandelen. Tijdens de training konden we dat gelijk uitproberen. In groepjes van 4 zijn we gaan oefenen. Per ronde was er één de coach, één de coachee en waren er twee observatoren. We merkten dat het schaalwandelen een leuke en makkelijk toepasbare methode is om je te richten op waar iemand al staat en welke stappen iemand al heeft gezet.

Voorafgaand hebben alle deelnemers een vragenlijst ingevuld om je eigen mentale kracht in kaart te brengen. Deze vragenlijst wordt de MTQ (Mental Toughness Questionnaire) genoemd.

De factoren zijn een spectrum waarin iemand meer mentaal gevoelig of mentaal krachtig in kan zijn. Een belangrijke kanttekening van de training was dat beide kanten van de het spectrum zo zijn voor- en nadelen heeft. Dit was voor mij echt een eyeopener omdat ik hierdoor ook veel over mijzelf heb geleerd. Uit mijn resultaten van de vragenlijst blijkt dat ik op veel vlakken meer mentaal gevoelig ben, maar dit is juist mijn kracht. Dit zorgt er namelijk voor dat ik creatiever en flexibeler ben in vergelijking met anderen. Mentaal gevoelig zijn is dus niet per se minder goed dan mentaal krachtig maar wanneer er iemand last krijgt of de prestaties er onder gaan leiden, is er aanleiding om mentaal krachtiger te worden

Hoe kan je mentale kracht vergroten?

De tweede dag hebben we gekeken naar hoe iemand nou mentaal krachtiger kan worden. Hierin kan gekeken worden naar welke factoren iemand kan ontwikkelen. Op elke factor passen namelijk andere interventies.

Om de vasthoudendheid te vergroten zou bijvoorbeeld kunnen worden geoefend op de concentratie door de mental focus grid exercise of de aandachtscirkels. Om de controle te vergroten kan je bewust worden van je automatische negatieve gedachten om deze te kunnen omzetten naar een meer helpende gedachte. Een andere manier zou kunnen zijn om afstand te creëren van je negatieve gedachten door ze bijvoorbeeld een naam te geven. De uitdaging zou kunnen worden vergroot door betere doelen te leren stellen. Om het vertrouwen te vergroten zou eerst gekeken moeten worden op welke gebied iemand onzeker is. Er kunnen namelijk allerlei dingen gebeuren waardoor je je zelfvertrouwen verliest. Dit kan op 3 manieren gebeuren: je zelfvertrouwen kan worden “afgepakt”, je zelfvertrouwen kan je “verliezen” of je zelfvertrouwen heb je “wegegeven”. Wanneer je zelfvertrouwen is afgepakt doordat mensen je vertellen dat je het niet kunt, kan je je zelfvertrouwen vergroten door nieuwe successen te behalen. Wanneer je je zelfvertrouwen hebt verloren doordat je vroeger of op een andere plek iets wel kon maar nu nier meer, kan je je zelfvertrouwen vergroten door eerdere successen te herinneren. Maar wanneer je je zelfvertrouwen hebt weggegeven doordat je jezelf bent gaan vergelijken met anderen, heb je er meer baat bij om je zelfrespect te vergroten om meer zelfvertrouwen te krijgen. Tijdens de training hebben we de ruimte gekregen om deze interventies te oefenen op elkaar.

Tot slot

De twee dagen bij elkaar hebben de deelnemers een veelzijdig beeld gegeven rondom mentale kracht en hoe je dit kan vergroten bij een ander, maar natuurlijk ook bij jezelf. De afwisseling van informatie krijgen en het meteen kunnen oefenen zorgde voor een dynamische en energieke sfeer. Juist omdat de groep zo divers was, hebben we allemaal nieuwe inzichten en tools gekregen om in te zetten in ons werk.


Wil je zelf ook de introductieleergang Mentale Kracht ervaren? Klik hier voor geplande data of neem contact op.

 

Specificaties

Datum

wo 06-04-2022

Categorie

Artikel

Het boek Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is inmiddels verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.

Zo word je partner!

Wij kennen mogelijkheden om exclusief partner of strategisch partner te worden van het centrum voor Mentale Kracht / Center for Mental Toughness. Daarbij kunnen we je voorzien van opdrachten, begeleiding, technische middelen zoals case studies en workshops, marketing ondersteuning en leads van partijen die geïnteresseerd zijn in het thema mentale kracht.

Neem contact op met ons voor een vertrouwelijk gesprek en meer informatie over ons partnerprogramma.

Contact

Contact Us