Recent werden wij benaderd door de directie van een jeugdzorgorganisatie uit Zuid-Holland, waarvan we al diverse keren de ondernemingsraad hebben getraind. Colinda van Dijk vertelt over de opzet en aanpak van werken aan energie in je organisatie. Met dank aan de Werkenergieanalyse® die dit artikel heeft geschreven.

“Men wilde met ons praten over duurzame inzetbaarheid. Binnen de organisatie was de werkdruk namelijk hoog. Verzuim en verloop waren groot en bovendien wisselden taken en rollen regelmatig, als gevolg van veranderende ambities en financieringen van de overheid. Ik heb aangeboden om vanuit de energie van de organisatie, teams én medewerkers te onderzoeken hoe we medewerkers in de toekomst beter kunnen boeien en binden. Maar ook hoe we beter voor elkaar kunnen zorgen. De medewerkers van de organisatie zijn namelijk enorm gedreven, betrokken en werken vanuit een enorme zingeving, waarbij zij zichzelf weleens uit het oog verliezen.”

Voldoende draagvlak door persoonlijke energie gesprekken

In eerste instantie voerde Colinda verkennende gesprekken met de directie en ondernemingsraad. “Vervolgens hebben we leuke, gezamenlijke kick-off gehouden, om het programma én de mogelijke thema’s laagdrempelig inzichtelijk te maken. Om voldoende draagvlak voor het programma te creëren, heb ik bovendien met alle medewerkers een energiegesprek gevoerd. Hierin kwamen o.a. de volgende onderwerpen aan bod: waar sta je in je loopbaan en t.o.v. je collega’s en leidinggevende? Waar haal je energie uit? En wat kost energie? Hoe laad je op? Maar ook: welke thema’s zou je graag terugzien in het workshopprogramma? Wat zou jou verder kunnen helpen? Om duidelijk inzicht te krijgen in de energiegevers en -nemers en om direct verdiepende gesprekken te kunnen voeren, hebben alle medewerkers de Werkenergieanalyse ingevuld.”
De Werkenergieanalyse® is een wetenschappelijk onderbouwd instrument dat gebruikt wordt door trainers en coaches. Deze meet de werkenergiebalans en de bevlogenheid van de medewerkers in de organisatie.

Veerkracht creativiteit en veerkracht

De uitkomsten van de energiegesprekken zijn (anoniem) gebundeld en gepresenteerd aan de directie en ondernemersraad. Op basis hiervan is een teamprogramma samengesteld met diverse collectieve workshops, met aandacht voor communicatie en samenwerken, veiligheid, veerkracht, vitaliteit, creativiteit en innovatie, verzuim, werkdruk, werkplezier, jobcrafting en teamcrafting. “Bovendien hebben we aandacht besteed aan het belang van een duidelijke, vaste werkstructuur en een eenduidige besluitvorming”, vertelt Colinda. “Deelname aan de workshops was vrijblijvend, maar het draagvlak was groot. In de afgelopen 1,5 jaar hebben we al wezenlijke veranderingen doorgevoerd.”

Het gaat niet vanzelf

“Duurzame inzetbaarheid gaat niet vanzelf”, benadrukt ze. “Je moet mensen regelmatig een duwtje in de rug geven en motiveren om ermee aan de slag te gaan én te blijven. Dat is hier zeker gelukt, en met goed resultaat. De werksfeer is enorm verbeterd, er is meer rust en het verzuim is flink afgenomen. Bovendien spreken medewerkers zich beter uit.” Eind dit jaar wordt het programma afgerond. “Op dit moment zijn we in gesprek over een vervolg, om ook de teams sterker te maken. Zodat we echt het verschil kunnen maken. Voor de medewerkers, maar ook voor de totale organisatie.”

Meer weten over de Werkenergieanalyse®? Of wil je graag informatie over werken aan energie in jouw organisatie? Neem gerust contact met ons op.
We komen graag bij je langs, liever bij ons? De koffie wordt vers gezet.

Colinda van Dijk is medeoprichter van Gewoon-HR/Centrum voor Mentale Kracht en werkzaam als loopbaanadviseur, trainer en adviseur. Samen met haar collega’s begeleidt ze overheidsorganisaties en bedrijven bij het realiseren van hun ambities. Bijvoorbeeld op het gebied van leiderschap, teamontwikkeling, mentale veerkracht op de werkvloer, creativiteit & innovatie, werkenenergie en duurzame inzetbaarheid. “We werken voor ministeries, provincies en gemeenten. Maar ook voor welzijnsorganisaties, ziekenhuizen en diverse grote en kleine bedrijven, in allerlei branches. Ruim vijf jaar geleden hebben wij de stichting Toeterjoepies opgericht, waarin we jongeren uit Nederlandse tehuizen helpen bij het vinden van werk, stages of opleidingen.” Onlangs verscheen bovendien het boek De Fluitende Leider, waarin Colinda samen met KNVB-scheidsrechter Kevin Blom en collega Erik Kaptein schrijft over leiderschap van voetbalveld tot werkvloer.

Specificaties

Datum

Categorie

Nieuws

Het boek Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is inmiddels verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.

Zo word je partner!

Wij kennen mogelijkheden om exclusief partner of strategisch partner te worden van het centrum voor Mentale Kracht / Center for Mental Toughness. Daarbij kunnen we je voorzien van opdrachten, begeleiding, technische middelen zoals case studies en workshops, marketing ondersteuning en leads van partijen die geïnteresseerd zijn in het thema mentale kracht.

Neem contact op met ons voor een vertrouwelijk gesprek en meer informatie over ons partnerprogramma.

Contact

Contact Us