Waarom gedragen mensen zich zoals ze doen? Dat is een vraag waar in de wetenschap natuurlijk al vele jaren bijzonder veel aandacht aan wordt besteed.

Wanneer je er over nadenkt, komen er waarschijnlijk verschillende factoren bij je op. Het is om te beginnen natuurlijk belangrijk over welke vaardigheden en kennis je beschikt. Wanneer je op je werk iets moet doen dat je al veel vaker hebt gedaan, gedraag je je heel anders dan wanneer je een project oppak dat volstrekt nieuw voor je is! Ook de middelen die je nodig hebt om iets te doen, zijn natuurlijk van invloed. En, met een ruim budget en goed gereedschap is het gemakkelijker werken dan wanneer je deze tools niet hebt. Ook de omstandigheden waarin je werkt, spelen vanzelfsprekend een rol. Het is in een mooie werkomgeving prettiger werken dan een lawaaiige tochtige kantoortuin! Ook de manier waarop je ondersteund wordt door je leidinggevende hebben best veel invloed op jouw gedrag op je werk. Tenslotte is het natuurlijk de vraag of je geïnteresseerd bent in wat je moet doen en hoe gemotiveerd je bent om een taak uit te gaan voeren.

Kortom, kennis, vaardigheden, middelen, omgeving, leidinggeven, motivatie en interesse spelen allemaal een rol bij jouw gedrag en functioneren op je werk. Maar er is één factor die een hele grote invloed heeft en waar we in de praktijk veel te weinig aandacht voor hebben: mentale kracht.

Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek van verschillende wetenschappers toont aan dat er een sterk verband is tussen mentale kracht en prestaties. Volgens onderzoek van de Engelse professor Peter Clough, een van onze internationale samenwerkingspartners, kan een kwart van het verschil in gedrag tussen mensen hiermee worden verklaard. Studies in onder andere het Verenigd Koninkrijk en ons eigen land toonden namelijk aan dat 25% van de variatie in prestaties wordt verklaard door mentale kracht. Een tweede Britse studie toonde zelfs een iets hoger niveau van 27% aan.

Niets gaat vanzelf

Dat betekent dat je, wanneer je iets wilt bereiken, altijd wel te maken krijgt met enige vorm van tegenslag en stress. Je mentale kracht bepaalt in hoeverre je erin slaagt om tóch door te gaan, ondanks die tegenwind. Mentale kracht is daarom geen machobegrip dat alleen relevant is in extreme situaties of in de sport, maar voor iedereen.

Iedereen heeft dingen die zij of hij wil bereiken. Het gaat er daarom bij mentale kracht om dat je zo dicht mogelijk in de buurt komt van wat dat voor jou is. Om de beste versie van jezelf te worden met jouw talenten en mogelijkheden die jij hebt. Of dat nu in de privésfeer is of op je werk.

Wanneer een kwart van jouw gedrag en resultaten wordt bepaald door jouw mentale kracht én je weet dat je die kunt ontwikkelen, is het voor iedereen zinvol om te weten hoe deze nu is, wat je zou willen ontwikkelen en hoe je dat gaat doen.

Het zal je niet verbazen; wij vinden het leuk om daar met jou of de organisatie waar je werkt over mee te denken!

Specificaties

Datum

za 13-07-2024

Categorie

Artikelen , Onderzoek en rapportages

Het boek over Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is vorig jaar verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.