Vorige week belde een directeur van een grote vastgoedorganisatie. Zijn MT maakte zich zorgen. “We zien de laatste tijd steeds meer mensen door het ijs zakken”, vertelde hij. “En wat zo bijzonder is, het zijn vaak mensen waarvan we dat niet verwacht hadden. Zeker nu het einde van de Corona in zicht is…”. “Wil je eens met ons meedenken over wat we kunnen doen? Want het aantal veranderingen en de uitdagingen zullen hier de komende tijd alleen maar verder toenemen in het nieuwe normaal…”.

Een herkenbare vraag. Veel organisaties zien de druk oplopen. Leidinggevenden zien in hun zoommeetings medewerkers die zich prima staande houden binnen alle Corona-beperkingen waar ze mee te maken. Er zijn er die prima gedijen in de huidige situatie en eigenlijk niets anders meer zouden willen. Zeker een kwart is voorstander geworden van het veelvuldig thuiswerken. Een grote groep kijkt anders in de camera. Het aantal collega’s dat te maken heeft met mentale problemen is sterk toegenomen. Veel van deze problemen zijn niet zomaar opgelost wanneer ze weer op hun flexplek op kantoor mogen plaatsnemen. Daarnaast is er ook een grote groep die nu al slecht slaapt door het vooruitzicht om weer naar kantoor te moeten…

Mentale kracht

Sommige mensen, ook al hebben ze ongeveer dezelfde kennis en ervaring, weten veel gemakkelijker om te gaan met veranderingen en stress dan anderen. Dat wordt grotendeels verklaard doordat mensen vanuit verschillende mindsets naar de wereld kijken. Mentale Kracht is het persoonlijkheidskenmerk dat voor een groot deel bepaalt hoe mensen, ongeacht de omstandigheden, reageren op veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Het is een behoorlijk stabiel onderdeel van iemands karakter en voor een groot deel te ontwikkelen.

Mentale Kracht is niet één ding, maar een optelsom van acht onderdelen. We kunnen op elk van die onderdelen mentaal krachtig of mentaal gevoelig zijn. Dit betekent dat ieder mens een eigen uniek patroon heeft op het gebied van mentale kracht. We worden de laatste tijd overspoeld met artikelen en boeken over de “10 tips om je mentale kracht te vergroten” of de “20 manieren om veerkrachtig te worden”. De meeste van deze “tips” zijn vaak dooddoeners die jezelf ook al wel had bedacht. Ieder mens is anders. Jij ziet er anders uit dan ik. Je reageert anders op de dingen die gebeuren. Je komt uit een ander gezin. Hebt een ander lijf en andere genen. Je hebt andere dingen meegemaakt. Bent ergens anders opgegroeid. Hebt andere opleidingen gevolgd… etc. Wanneer je dit weet, begrijp je ook dat allerlei goedbedoelde trainingen en coachtrajecten die uitgaan van één manier die voor iedereen geldt weinig effect zullen hebben. Je zult moeten werken aan een maatwerkaanpak.

Terugvallen geen optie

Terugvallen op routine en oude concepten is geen optie in een wereld die zo sterk veranderd is. Uit onderzoek in o.a. Engeland blijkt dat mentaal gevoelige mensen door de corona-crisis mentaal gevoeliger zijn geworden. Dat betekent dat ze nog meer moeite hebben om te kunnen omgaan met veranderingen, uitdagingen en stress dan ze twee jaar geleden hadden. Veel medewerkers zullen de komende tijd daardoor extra aandacht nodig hebben. Als leidinggevenden zul je na de zomer echt aan de bak moeten….

Gepubliceerd door Managementimpact, auteur: Erik Kaptein

Drs. F.J. (Erik) Kaptein MCM is trainer/coach/auteur en mede-initiatiefnemer van het Centrum voor Mentale Kracht/ Center for Mental Toughness NL waarin de kennis en ervaring van coaches, leidinggevenden, professionals en (internationale) wetenschappers samenkomen. Doelstelling is ervoor te zorgen dat iedereen weet wat Mentale Kracht is én manieren kent om die te vergroten wanneer ze dat willen. Het centrum geeft lezingen, trainingen, workshops en coaching zowel in-company als in de vorm van open-inschrijvingen. Daarnaast biedt het tools aan en deelt relevante informatie over het thema Mentale Kracht.

© Gewoon-HR/Centrum voor Mentale Kracht

Specificaties

Datum

za 15-06-2024

Categorie

Artikelen

Het boek over Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is vorig jaar verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.