Mensen gaan allemaal anders met de veranderingen als gevolg van Corona om. Doordat we anders denken, reageren we vaak verschillend op vergelijkbare gebeurtenissen en situaties.

Veel van wat we door de pandemie meemaken op ons werk, thuis en op straat zijn anders dan we gewend waren. De veranderingen en de stress zorgen ervoor dat we in een soort constante hoge staat van mentale paraatheid zijn. We zien om ons heen dat sommige mensen daar gemakkelijker mee weten te gaan dan anderen. Dat kan grotendeels worden verklaard doordat mensen vanuit verschillende mindsets naar de wereld kijken.

Onze verschillende mentale profielen zijn voor de helft genetisch bepaald. De andere helft is tot stand gekomen door onze ervaringen, waarden en principes. Ons mindset profiel is voor een deel veranderbaar en kan dus ook ontwikkeld worden.

Mentaal krachtige mensen hebben een streepje voor ten opzichte van mentaal gevoelige mensen. Zij zijn waarschijnlijk gelukkiger en gezonder. Dat komt doordat ze hun emoties en reacties op stress en verandering beter beheersen en langer gefocust blijven om bepaalde resultaten te bereiken.

Thuiswerken wordt daardoor door mensen heel verschillende ervaren. Velen vinden het moeilijk om betrokken en productief te blijven in hun werk binnen de muren van hun thuiswerkplek en het gezelschap van hun gezinsleden, terwijl voor anderen de verandering in oude werkroutine juist zorgt voor nieuwe, spannende mentale uitdagingen.

Een van de uitdagingen voor leidinggevenden is het begeleiden van medewerkers na deze periode naar een “nieuw normaal”. De kern van leidinggeven zal het zorgen voor duidelijkheid én aandacht voor de teams zijn en blijven. Het blijft waarschijnlijk een uitdaging om te zorgen voor verbondenheid met elk individu en het team als geheel zonder elkaar fysiek zo vaak te ontmoeten als we gewend waren.

Zonder twijfel zal er een volgende periode komen van aanzienlijke stress en ingrijpende veranderingen binnen organisaties. De druk op leidinggevenden om de prestaties van hun medewerkers en teams te verbeteren zal groeien.

Onze mentale kracht bepaalt hoe we reageren op stress en uitdagingen. Wanneer we weten hoe deze bij de mensen om ons heen in elkaar zit, begrijpen we hun gedrag beter én kunnen we kiezen welke ontwikkelingen we zouden kunnen inzetten om deze te verbeteren. Beter inzicht stelt leidinggevenden in staat om betere en effectieve beslissingen te nemen en de mensen in een organisatie te ondersteunen bij de vele veranderingen waar ze mee te maken krijgen.

De tools, programma’s en het leiderschapscoachingpakket van het Centrum voor Mentale Kracht kan voor managers interessant zijn om zich goed voor te bereiden op de komende periode. We denken graag met je mee hierover!

Specificaties

Datum

di 04-06-2024

Categorie

Nieuws

Het boek Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is inmiddels verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.

Zo word je partner!

Wij kennen mogelijkheden om exclusief partner of strategisch partner te worden van het centrum voor Mentale Kracht / Center for Mental Toughness. Daarbij kunnen we je voorzien van opdrachten, begeleiding, technische middelen zoals case studies en workshops, marketing ondersteuning en leads van partijen die geïnteresseerd zijn in het thema mentale kracht.

Neem contact op met ons voor een vertrouwelijk gesprek en meer informatie over ons partnerprogramma.

Contact

Contact Us