Ongewenst gedrag. Het is hét onderwerp van gesprek vorige week tussen collega’s, partners, vrienden… Duidelijk is dat we er wat mee moeten in organisaties. Maar wat? Bij veel HR-afdelingen en directieteams wordt opgelucht adem gehaald wanneer blijkt dat de vertrouwenspersoon (check) en het protocol ongewenst gedrag (check) aanwezig zijn. Maar dan ben je er nog lang niet.

Het thema heeft alles in zich om te zorgen voor meer afstand tussen collega’s en zo voor veel negatieve energie te zorgen binnen organisaties. Zij moeten veranderen! Leidinggevenden moeten veranderen! Mannen moeten veranderen! Vrouwen moeten weerbaarder worden! Dat kan allemaal heel belangrijk zijn. Maar het is ook belangrijk om bij de acties en programma’s die worden ingezet aandacht te hebben voor de gevolgen van die interventies op de verhoudingen binnen teams. Is er een aanpak mogelijk die zorgt voor verbinding en positieve energie?

De afgelopen week is ons bij het Centrum voor Mentale Kracht regelmatig gevraagd om advies voor mensen en organisaties. Je hebt te maken met de wereld om je heen, je lijf en wat je denkt. Hoewel die alle drie belangrijk zijn, verschilt de mate waarin je ze zelf kunt beïnvloeden nogal. Je mind heb je altijd bij je! Daar liggen ook de grootste mogelijkheden om zelf invloed uit te oefenen.

Het gesprek is ongemakkelijk. Voor iedereen. Waar liggen grenzen en wanneer ga je er overheen? Iedereen heeft te maken met stress, tegenslag en uitdagingen; op de werkvloer en thuis. Ook los van dit thema.

Meer handvatten
Mentale kracht bepaalt hoe iemand daarop reageert. Jouw mentale kracht is een optelsom van jouw positie op acht verschillende factoren die lopen van mentale kracht enerzijds naar mentale gevoeligheid anderzijds. We zitten allemaal ergens op dat spectrum. Je zult zien dat je op sommige factoren mentaal sterk en op andere meer mentaal gevoelig scoort.

Werken aan mentale kracht is dus belangrijk. Alle wijsheid begint bij het kennen van jezelf. Het gaat erom je bewust te worden van jouw eigen mentale gevoeligheid en mentale kracht. Om te begrijpen waarom je op bepaalde gebeurtenissen zo reageert als je doet.

Geef dus iedereen binnen een team of organisatie meer handvatten om (nog) beter om te leren gaan met vervelende verrassingen, tegenslag en stress. Zorg voor positieve energie doordat je iedereen betrekt en ook samen vooruit kijkt.

Ongewenst gedrag is een lastig thema. Wanneer we er in slagen om samen te werken aan verbinding en een werkplek te creëren waarin iedereen zichzelf kan zijn, zich veilig voelt en weet om te gaan met veranderingen en uitdagingen. Dat zou toch mooi zijn?

Specificaties

Het boek Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is inmiddels verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.

Zo word je partner!

Wij kennen mogelijkheden om exclusief partner of strategisch partner te worden van het centrum voor Mentale Kracht / Center for Mental Toughness. Daarbij kunnen we je voorzien van opdrachten, begeleiding, technische middelen zoals case studies en workshops, marketing ondersteuning en leads van partijen die geïnteresseerd zijn in het thema mentale kracht.

Neem contact op met ons voor een vertrouwelijk gesprek en meer informatie over ons partnerprogramma.

Contact

Contact Us