Op Social Media en in vakbladen worden we de afgelopen tijd bestookt met artikelen met de “X-aantal beste tips om je mentale kracht te laten groeien” of “de Y-aantal manieren om veerkrachtig te worden”. Helaas zijn deze zogenaamde tips een enorme vereenvoudiging van de werkelijkheid. Adviezen, coaching en ontwikkelprogramma’s die hiervan uitgaan, zullen daarom vrijwel geen effect hebben.

Mensen zijn namelijk niet eenvoudig, ze zijn ingewikkeld. Het leven is niet eenvoudig, het is ingewikkeld. Dat het onmogelijk is (helaas) om oplossingen voor bijna iedereen aan te reiken, heeft te maken met deze complexiteit.

Mentale kracht is niet één ding, maar een mix van acht factoren. De realiteit is dat we mentaal krachtig of mentaal gevoelig kunnen zijn op elk van deze factoren. Er zijn maar weinig mensen die wij kennen die of krachtig of gevoelig zijn op al deze factoren. Dat betekent dat ieder mens een eigen profiel heeft op het gebied van mentale kracht.

Het biedt veel mensen een voordeel om mentaal krachtig te zijn. Het zorgt ervoor dat je je beter staande houdt in tijden van stress en veranderingen. Bij Mentale kracht gaat het om het spectrum van Mentaal Krachtig aan de ene kant tot Mentale Gevoeligheid aan de andere kant. Het is een belangrijk onderdeel van onze persoonlijkheid dat voor een kwart ons gedrag en onze prestaties bepaalt.

Het gaat er om de beste versie van jezelf te zijn die je kunt zijn! Dat begint bij bewustzijn van je eigen ambities en mogelijkheden. En, zeker in deze Coronatijd die voor iedereen grote veranderingen en veel stress oplevert, je eigen mentale reacties kennen die je leven minder gemakkelijk maken. Welke zijn dat? Wil je daar wat aan doen? Dan is er een oplossing te vinden die voor jou werken!

Het goed nieuws is, iedereen kan werken aan meer mentale kracht wanneer je dat wil. Er is voor iedereen dus een oplossing, maar deze is niet hetzelfde voor iedereen. In ieder geval komt die niet uit een “one size fits all” checklist!

Mentale kracht is een persoonlijkheidseigenschap die je in staat stelt dingen die je belangrijk vindt te bereiken.  Een onderdeel van onze persoonlijkheid dat ons in staat stelt om mentaal op een passende manier te reageren op de uitdagingen die het leven op je pad gooit. Dat vereist inzicht in hoe jouw mentale kracht is opgebouwd, zelfbewustzijn … een geen reparatiesetje met handige tips.

Dit artikel is een bewerking door Erik Kaptein van een post van Peter Clough en Dough Strycharczyk

Specificaties

Datum

di 04-06-2024

Categorie

Nieuws

Het boek Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is inmiddels verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.

Zo word je partner!

Wij kennen mogelijkheden om exclusief partner of strategisch partner te worden van het centrum voor Mentale Kracht / Center for Mental Toughness. Daarbij kunnen we je voorzien van opdrachten, begeleiding, technische middelen zoals case studies en workshops, marketing ondersteuning en leads van partijen die geïnteresseerd zijn in het thema mentale kracht.

Neem contact op met ons voor een vertrouwelijk gesprek en meer informatie over ons partnerprogramma.

Contact

Contact Us