Nog meer uitdagingen, nog snellere en grotere veranderingen en steeds meer stress. Het is een trend die alleen maar sterker wordt en nooit meer weggaat. Alle medewerkers en leidinggevenden in alle organisaties hebben ermee te maken. We zien de effecten die dat heeft op verzuim, verloop, burn-out en motivatie om ons heen.

Het is belangrijk dat we er nu voor gaan zorgen dat mensen en teams beter kunnen omgaan met die uitdagingen, veranderingen, stress en tegenslag waar ze mee te maken krijgen. Werken aan meer Mentale Kracht is daarom een belangrijk onderdeel van de oplossing.

Mentale Kracht (Mental Toughness) gaat over hoe effectief mensen omgaan met die situaties.  Ondanks alles. In de vele studies die gedaan zijn naar het effect van Mentale Kracht zijn twee dingen duidelijk geworden. Mentale Kracht kun je ontwikkelen. En, Mentale Kracht heeft een positieve invloed op prestaties, welzijn en positief gedrag. Dat geldt zowel op het gebied van werk, privé, sport als in het onderwijs.

Het is eigenlijk onbegrijpelijk dat er nog maar zo weinig aandacht wordt besteed aan het ontwikkelen van Mentale Kracht in ons land. In vergelijking met andere landen, waar het ontwikkelen van Mentale Kracht steeds onderdeel uitmaakt van de lessen op de lagere school, laten we grote kansen liggen om mensen en teams beter voor te bereiden op de toekomst.

Chief Happiness Officer kan met pensioen
Natuurlijk wordt er in ons land hier en daar aandacht besteed aan werkgeluk. Er werd zelfs een functie gecreëerd voor de persoon die verantwoordelijk werd voor het geluk van medewerkers in de organisatie. De Chief Happiness Officer. De CHO. De gedachte is dat wanneer medewerkers gelukkiger zijn, ze beter presteren, zich meer verbonden voelen en zich minder vaak ziekmelden. Klinkt sympathiek, maar geluk is helaas altijd een momentopname, hangt vaak samen met materialistische zaken en ook nog eens erg persoonsafhankelijk. Er is een beter alternatief.

We krijgen allemaal te maken met veranderingen, stress en dingen die niet lopen zoals we zouden willen. Het is naïef om daaraan voorbij te gaan. Zorg er daarom voor dat mensen en teams daar zo goed mogelijk op voorbereid zijn. En, geef ze handvatten om er effectief mee om te gaan wanneer ze er mee te maken krijgen.

De Chief Happiness Officer kan dus met pensioen of moet zich omscholen tot de Chief Mental Toughness Officer. Iemand die weet hoe mentale kracht werkt, weet hoe je die in kaart kunt brengen meten en effectieve maatwerk interventies weet toe te passen. Door het ontwikkelen van Mentale Kracht zijn medewerkers, teams en organisaties in staat om op een blijvende manier beter om te gaan met veranderingen, uitdagingen, stress en tegenslag. Dan werk je als organisatie zowel proactief als reactief aan het terugdringen van werkstress.

Het Centrum voor Mentale Kracht/ Center for Mental Toughness NL brengt kennis en ervaring van coaches, leidinggevenden, professionals en (internationale) wetenschappers samen. Ons doel is ervoor te zorgen dat iedereen weet wat Mentale Kracht is én manieren kent om die te vergroten wanneer ze dat willen. We geven lezingen, trainingen, workshops en coaching zowel in-company als in de vorm van open-inschrijvingen. Daarnaast bieden we tools aan en delen we relevante informatie over het thema. Erik Kaptein is medeoprichter en auteur van het boek Mentale Kracht, je kunt het gewoon trainen dat dit jaar verscheen bij Boom Uitgevers.

Specificaties

Datum

wo 10-11-2021

Categorie

Nieuws

Het boek Mentale Kracht

Het boek “Mentale Kracht; je kunt het gewoon trainen” is inmiddels verschenen bij Boom-uitgevers. Daar zijn we hartstikke trots op!

Je mentale kracht (en die van anderen) kun je trainen én vergroten. Colinda van Dijk, Erik Kaptein en Jochem Kamphuis werken in dit boek praktische manieren uit waarmee je direct aan de slag kunt. Ook nemen ze je mee in de recente inzichten van onderzoek naar mentale kracht in relatie tot corona en leiderschap.

Zo word je partner!

Wij kennen mogelijkheden om exclusief partner of strategisch partner te worden van het centrum voor Mentale Kracht / Center for Mental Toughness. Daarbij kunnen we je voorzien van opdrachten, begeleiding, technische middelen zoals case studies en workshops, marketing ondersteuning en leads van partijen die geïnteresseerd zijn in het thema mentale kracht.

Neem contact op met ons voor een vertrouwelijk gesprek en meer informatie over ons partnerprogramma.

Contact

Contact Us