Een leven zonder uitdagingen, veranderingen, stress of tegenslag bestaat niet. Je zou het soms willen, maar je zult er mee moeten leren om te gaan. Of je ermee te maken krijgt kun je namelijk niet beïnvloeden. Wel de manier waarop je dat doet. Daar gaat het om bij mentale kracht.
Mentale kracht kun je trainen. Net zoals fysieke kracht. Waarschijnlijk weet je ondertussen wel van waarom het een goed idee is om beter voor je lijf te zorgen. Maar waarom zou je nu ook tijd en energie moeten steken in het ontwikkelen van je mentale kracht?
- Haal er uit wat erin zit.
Je hebt talenten die het mogelijk maken om dingen te bereiken die je belangrijk vindt. Ik vind het altijd wat naïef om te zeggen dat iedereen álles kan bereiken wat die wil. Dat is namelijk niet zo. We hebben allemaal ons eigen plafond. Een maximale prestatie die gegeven de talenten, fysieke mogelijkheden, intelligentie, kennis en omgeving mogelijk is. De kunst is om zo dicht mogelijk in de buurt van het maximaal haalbare te komen dat voor iemand mogelijk is.
Een belangrijk “lek” zit in je mindset. Zeker weten dat wanneer je mentale kracht mist en je er bijvoorbeeld zelf niet echt in gelooft, je onvoldoende focus hebt of niet in staat bent vol te houden, je nooit in de buurt gaat komen van het maximaal haalbare. Jouw mentale kracht verklaart ongeveer een kwart van jouw prestaties. Het is dus de kunst om de beste versie te zijn die je kunt zijn en te werken aan mentale kracht!
- Leef een gemakkelijker leven.
Mentaal krachtigere mensen worden minder beïnvloed door stress, tegenslag en veranderingen. Ze hebben er net zoveel mee te maken als mentaal gevoelige mensen, maar het heeft minder effect op ze. Ze hebben als het ware minder last van de hobbels op hun pad. Mentale kracht werkt zowel proactief als reactief. Bij het reactieve deel gaat het eigenlijk alleen om veerkracht. Om het zo snel mogelijk terug kunnen veren naar de oude situatie wanneer er iets gebeurd is.
Het mooie van mentale kracht is dat je ook kunt leren om ervoor te zorgen dat situaties je niet of minder raken wanneer ze zich voordoen. Je kunt er dus ook proactief aan werken om steviger te staan.
- Beschik over meer zelfvertrouwen.
Een groot deel van je mentale kracht wordt bepaald door het vertrouwen dat je hebt in je eigen kunnen. Bij veel mensen is dat een thema. Soms kun je het verliezen. Het belemmert je dan om te doen wat je zou moeten doen, of om contact te maken met mensen die belangrijk voor je zijn. En dat is vervolgens weer niet goed voor je zelfvertrouwen.
Je kunt met verschillende technieken deze cirkel onderbreken.
- Ga beter om met je emoties
Mensen zijn emotionele wezens. Gelukkig maar. Emoties kunnen je zowel verder brengen als behoorlijk in de weg zitten. Een onderdeel van mentale kracht is dat jij jouw emoties kunt controleren en niet andersom.
- Heb een betere focus
Je hebt het druk. Er is zoveel wat je eigenlijk zou moeten doen dat het soms moeilijk is aandacht te houden voor wat je zou willen doen. Een van de uitdagingen is om te gaan met alles wat je afleidt van het bereiken van je doelen. Onderdeel van mentale kracht is dat je doelen kunt stellen, je deze voor je kunt zien en je afleidingen kunt beheersen om je efficiënter te kunnen concentreren op wat wel belangrijk is.
- Controleer wat je kunt controleren.
We gaan niet bepaald zuinig om met de energie die we gebruiken met onze mind. Een groot deel van onze tijd besteden we aan het denken over dingen die nooit zullen gebeuren, die al gebeurd zijn en zaken die we niet kunnen beïnvloeden. Er zijn onderzoekers die beweren dat we nog geen vijf procent van onze gedachten besteden aan wat we zelf kunnen controleren.
Mentaal krachtige mensen weten dit niet alleen, maar brengen het ook in de praktijk. Ze richten zich alleen op dit soort situaties en werken eraan om deze omstandigheden vervolgens beter te beheersen. Op dezelfde manier hebben ze geleerd om grotendeels te negeren wat ze niet kunt controleren.
- Werk aan het voordeel achter ieder nadeel
Shit happens. Hoe erg je je best ook doet om dat te voorkomen. Mentaal krachtige mensen zien mislukkingen als leerkansen. Dat klinkt als een cliché en dat is het ook wanneer je er niet genoeg over nadenkt. Hoe is het tot nu toe gegaan in jouw leven? Was jij de vrouw of man geworden die je nu bent wanneer alles zo zou zijn gelopen als je had gewild?
Wanneer je tegenslag of falen kunt zien als voorwaarden en niet als het tegenovergestelde van geluk of succes, maak je dingen niet voor niets mee.
- Beheers je gedachten
We hebben allemaal tienduizenden gedachten per dag. Belangrijk is je te realiseren dat die voor het grootste deel automatisch en redelijk lukraak ontstaan. Ik heb lang gedacht dat mijn gedachten allemaal een betekenis hebben, het beste met me voorhebben en dat ik er daarom wat mee móest doen. Fout dus.
Mentale kracht betekent zelf te beïnvloeden aan welke gedachten je aandacht besteed en aan welke niet. Niet meer alles geloven wat je denkt maar te kiezen naar welk deel van je innerlijke stem je luistert en welke gedachten je voorbij laat gaan.
- Word flexibeler
Onze wereld is voortdurend in beweging, onzeker, complex en dingen zijn vaak op meerdere manieren te duiden. Het is daardoor steeds moeilijker om een comfortzone te hebben of daarin te blijven zitten. Mentale kracht helpt om daar anders naar te kijken denken en comfortabel te worden in een omgeving die soms ongemakkelijk kan zijn. Het gaat erom je beter aan te kunnen passen aan veranderingen en flexibeler te zijn wanneer dat nodig is.
- Ken jezelf.
Mentale kracht gaat over het verbeteren van je prestaties en welzijn. Veel mensen doen maar wat. Dat komt doordat ze geen goed idee hebben van hoe hun eigen mentale kracht is opgebouwd. Mentale kracht is niet één ding, maar een eigenschap die is opgebouwd uit acht verschillende factoren. Daardoor is de kans dat jouw profiel anders is dan dat van mij. Het gevolg? Jij moet andere dingen doen om te werken aan meer mentale kracht.
Een manier om meer inzicht te krijgen is de MTQ PLUS (Mental Toughness Questionnaire) te gebruiken die het Centrum voor Mentale Kracht in het Nederlands heeft vertaald. Ontwikkeling begint altijd bij zelfkennis en weten wat je belemmert om te bereiken wat je wilt. Vandaar uit kun je besluiten wat je wilt ontwikkelen en op welke manier.