Er zijn beroepen waarin je meer dan gemiddeld risico’s loopt bij de uitvoering van je functie. Denk aan de politie, brandweer, ambulance, defensie en beveiliging. Maar dat geldt ook voor sommige banen in de (jeugd)zorg, beveiliging , BOA’s, Spoed Eisende Hulp etc. Dat betekent dat je over meer dan gemiddeld veel mentale kracht moet beschikken om te kunnen omgaan met de uitdagingen en stress waar je mee te maken krijgt. Maar hoe ontwikkel je die?
In wetenschappelijk onderzoek over de hele wereld, maar ook in populaire media en in televisieprogramma’s wordt aandacht besteed aan het ontwikkelen van mentale veerkracht. Je zou verwachten dat er inmiddels een compleet beeld is van wat wel en wat niet werkt. Toch blijkt er in de praktijk nog veel ruimte voor innovatie en verbetering.
In deze praktijkbijeenkomst praten we je bij over de dagelijkse praktijk en onderzoek uit het werkveld. Programma’s Mentale Kracht kunnen volgens ons meer effect hebben. Hoe bereik je dat? Wat werkt wel en wat niet? Hoe maak je programma’s niet alleen effectiever maar ook aantrekkelijker? Wie betrek je erbij? En hoe dan?
In drie sessies gaan we met het thema aan de slag:
- Mentale Kracht. Achtergrond, onderbouwing en meten van Mentale Kracht.
- Praktijkverhalen uit een veiligheidsregio en de Spoedeisende Hulp.
- Kennis in praktijk gebracht. Recente wetenschappelijke inzichten uit honderd landen naar de praktijk vertaald.
In de praktijkbijeenkomst doe je nieuwe ideeën op om in te zetten voor meer Mentale Kracht in jouw organisatie. Daarnaast is het ook een mooie manier om ervaringen en kennis uit te wisselen met professionals die dezelfde interesses en uitdagingen hebben!
Sprekers zijn o.a.
- Yvonne Postma-Cornelissen, Strategisch adviseur Veiligheidsregio Midden West Brabant, Coach Mentale Kracht en Traumatherapeut.
- Mariëlle Veldhuizen, SEH-verpleegkundige Maxima Medisch Centrum Eindhoven en Traumatherapeut
- Erik Kaptein, medeoprichter van het Centrum voor Mentale Kracht, Psycholoog Arbeid& Organisatie en Coach Mentale Kracht