Iedere medewerker heeft te maken met tegenslagen. Een reorganisatie, hoge werkdruk, ruzie op het werk, scheiding, problemen met de kinderen etc.
In veel organisaties is sociaal beleid voor HR en management vooral het opvangen en helpen van medewerkers wanneer er iets naars gebeurd is. Dat is natuurlijk fantastisch. Maar eigenlijk is het ook een vorm van ouderwets personeelsbeleid. Waarom?
We weten zeker dat iedereen te maken krijgt met tegenslag in z’n leven. Hoe iemand omgaat met deze problemen wordt voor een groot deel bepaald door iemands mentale kracht. Wat in de afgelopen jaren duidelijk is geworden dat mentaal krachtige mensen minder uit het veld geslagen zijn wanneer ze iets naars meemaken. En mentale kracht kun je trainen zodat iemand zich kan voorbereiden of zo’n situatie. Waarom doen we dat dan niet meer?
Veel leidinggevenden vinden het lastig om tijd en geld te investeren in preventie. Hoewel uit steeds meer onderzoeken blijkt dat de investering hierin zich ruimschoots terugbetaalt, komen we meestal in beweging wanneer iemand door het ijs zakt. Mentale kracht is dan een thema waaraan je gaat werken wanneer er iets aan de hand is. Daarmee doen organisaties hun medewerkers en zichzelf tekort. In een tijd waarin we zuinig moeten zijn op medewerkers zien we het welzijn weer dalen op het werk en het verzuim en verloop oplopen. Dat we door mensen sterker te maken hier een grote invloed op kunnen hebben, lijkt nog niet iedereen zich te beseffen.